Ταυτότητα
Βασικοί στόχοι του Μουσείου είναι να γίνει: - ένας μόνιμος, σύγχρονος εκθεσιακός χώρος, βασισμένος σε σύγχρονες μουσειολογικές πρακτικές, που θα εισάγει το κοινό δημιουργικά, τόσο μέσω των εκθεμάτων στον χώρο όσο και ψηφιακά, στον κόσμο της Πληροφορικής σκέψης (computational thinking) - μια κυψέλη δημιουργικότητας («living lab») για τη διεξαγωγή και προώθηση της επιστημονικής έρευνας, σε διεπιστημονικό επίπεδο Συγκεκριμένα, το ΜΠ&Τ έχει στόχο να αναδείξει: - την Ιστορία της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα και διεθνώς, ως κέντρο διαφύλαξης, έρευνας και προβολής των επιστημονικών αυτών πεδίων - την Ιστορία του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ, με ιστορία από το 1989, παγκόσμιες διακρίσεις και πλούσιο ερευνητικό έργο, μέσω της συγκέντρωσης, φύλαξης, συντήρησης, καταγραφής, τεκμηρίωσης και ανάδειξης του Αρχείου, των Συλλογών και της ερευνητικής και εκπαιδευτικής δραστηριότητας του Τμήματος σε όλους τους τομείς της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών - την εξελικτική πορεία της Πληροφορικής ως επιστήμη και τη σημασία της στις διάφορες πτυχές της ζωής μας, συμβάλλοντας στην εξοικείωση του κοινωνικού συνόλου με την Πληροφορική και στον ψηφιακό εγγραμματισμό του.
Ιστορικό
Το Μουσείο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ΜΠ&Τ) του ΕΚΠΑ ιδρύθηκε πρόσφατα και βρίσκεται υπό διαμόρφωση. Αφορμή στάθηκε η ανάγκη να προστεθεί στον κατάλογο των Πανεπιστημιακών Μουσείων του ΕΚΠΑ, ώστε να συμπληρώσει το κενό σε ένα επιστημονικό πεδίο που βρίσκεται εξ ορισμού στον πυρήνα των διεθνών επιστημονικών εξελίξεων. Το ΜΠ&Τ στεγάζεται στο ομώνυμο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ. Το Τμήμα, με ιστορία από το 1989, με παγκόσμιες διακρίσεις και πλούσιο ερευνητικό έργο, έχει συγκεντρώσει υλική και άυλη περιουσία που στόχο έχει να μοιραστεί τόσο με την επιστημονική του κοινότητα όσο και με το ευρύ κοινό. Η δημιουργία ενός σύγχρονου Μουσείου στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ, αποτελεί πρωτοπορία για τα ελληνικά δεδομένα. Η σημαντική εκπαιδευτική και ερευνητική υποδομή που διαθέτει το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στον ελλαδικό χώρο καταγράφονται σήμερα δύο μόνο οργανωμένα μουσεία με σχετικά αντικείμενα, συντελούν στο να αποτελέσει το ΜΠ&Τ έναν ισχυρό πόλο έρευνας, εκπαίδευσης και διαλόγου για τα εν λόγω επιστημονικά πεδία. Παράλληλα αποτελεί μια ευκαιρία για την προσέλκυση νεαρού κοινού σε έναν επιστημονικό χώρο, ο οποίος έχει τεράστια ζήτηση διεθνώς και χρήζει περαιτέρω ανάπτυξης στη χώρα μας, καθώς και για την αξιοποίηση του Αρχείου και των Συλλογών και των συλλογών του Τμήματος και την ανάδειξη της προσφοράς του τελευταίου στις επιστήμες. Το 2020 εκπονήθηκε η μουσειολογική και αρχιτεκτονική μελέτη του Μουσείου. Η μελέτη περιγράφει το μουσειολογικό και μουσειογραφικό σκεπτικό του ΜΠ&Τ, ορίζει το αντικείμενο και τους στόχους του, προτείνει το περιεχόμενο της έκθεσής του και προδιαγράφει τα επόμενα βήματα για την υλοποίησή του. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα Μουσείο συμμετοχικό, το οποίο θα αποτελέσει το «κέλυφος» μιας δυναμικής έκθεσης, που θα έχει τη δυνατότητα να εμπλουτίζεται συνεχώς, να αναδεικνύει τη συνεισφορά τόσο των μελών ΔΕΠ του Τμήματος όσων και των φοιτητών του και να ανανεώνεται, διατηρώντας ανοικτό το διάλογο με τις διεθνείς εξελίξεις στους τομείς της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών.
Ομάδες Κοινού
Ομάδες - στόχοι του Μουσείου αποτελούν: • Η κοινότητα του τμήματος (φοιτητές/τριες, ερευνητές/τριες) του ΕΚΠΑ • Η φοιτητική, μαθητική και ερευνητική κοινότητα ευρύτερα • Εξειδικευμένοι επισκέπτες (π.χ. επαγγελματίες του χώρου της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών) • Το ευρύ κοινό.
Συλλογές & Εκθέματα
Το ΜΠ&Τ βρίσκεται υπό διαμόρφωση. Στα πλαίσια της μουσειολογικής μελέτης, τα εκθέματα του ΜΠ&Τ θα αφορούν στην Ιστορία της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών και στην Ιστορία του ομώνυμου Τμήματος. Η έκθεση θα πραγματεύεται τις βασικές χρήσεις των επιστημονικών αυτών πεδίων διαχρονικά, ξεκινώντας στη δεκαετία του ’40 και καταλήγοντας να θέτει τις βάσεις για τις εξελίξεις του μέλλοντος. Παράλληλα με την παρουσίαση των παγκόσμιων εξελίξεων στα δύο επιστημονικά πεδία, κατά τη διάρκεια της αφήγησης, θα παρουσιάζεται η θέση και η συμβολή του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ. Ο χώρος του Μουσείου αποτελείται από 4 βασικές αίθουσες που αντιστοιχούν στην Είσοδο του Μουσείου, στην Εισαγωγή της έκθεσης, στην αίθουσα με τις βασικές εκθεσιακές ενότητες και στο επισκέψιμο Αρχείο του Μουσείου. Συγκεκριμένα, η συλλογή του Μουσείου αποτελείται από ηλεκτρονικούς υπολογιστές όλων των ειδών, περιφερειακά και αποθηκευτικά μέσα, συστήματα τηλεπικοινωνιών, καθώς και εποπτικό υλικό και έντυπα, φωτογραφικά και βίντεο τεκμήρια που προβλέπεται να εμπλουτίζουν ενότητες όπως τις ακόλουθες: - To Xρονολόγιο της υπολογιστικής σκέψης, στο οποίο θα αποτυπώνεται η Ιστορία της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών σε διεθνές επίπεδο - Το έκθεμα του λογαριθμικού κανόνα, ως πρόδρομος των ηλεκτρονικών υπολογιστών, με στόχο να εισάγει τους επισκέπτες στην έννοια της υπολογιστικής σκέψης - Ενότητα 1: Ο μαθηματικός υπολογιστής (40s-50s) - Ενότητα 2: Ο επιχειρηματικός υπολογιστής (50s-60s και προς 70s) - Ενότητα 3: Ο οικιακός υπολογιστής (80s) - Ενότητα 4: Ο δικτυακός υπολογιστής (90s) - Ενότητα 5: Ο δημιουργικός υπολογιστής (00s) - Ενότητα 6: Ο διάχυτος υπολογιστής (10s).
Εκδηλώσεις & Δράσεις
Το Μουσείο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ΜΠ&Τ) του ΕΚΠΑ βρίσκεται υπό διαμόρφωση. Ωστόσο για την υλοποίηση των στόχων του Μουσείου σχεδιάζεται να πραγματοποιηθούν μια σειρά από δράσεις, πέραν της μόνιμης έκθεσης, όπως: - Περιοδικές εκθέσεις (φωτογραφίας, γλυπτικής, ειδικά αφιερώματα κ.ά.) εμπνευσμένες από θέματα τεχνολογίας - Συνέργειες με αντίστοιχα Μουσεία και οργανισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού - Υλοποίηση εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων - Οργάνωση διαλέξεων, συμποσίων και ημερίδων - Έκδοση εντύπων/ηλεκτρονικών περιοδικών - Πωλητήριο.
Προσβασιμότητα
Στη Μουσειολογική και Αρχιτεκτονική Μελέτη του Μουσείου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ΜΠ&Τ) του ΕΚΠΑ έχει προβλεφθεί ώστε το Μουσείο να είναι προσβάσιμο σε ΑμεΑ. Στο πλαίσιο του σχεδιασμού έχουν προβλεφθεί τα ακόλουθα: - Εγκατάσταση ράμπας στην είσοδο του Μουσείου - Χώρος υγιεινής ΑμεΑ - Τοποθέτηση ελεύθερων εκθεμάτων και προθηκών σε ύψος κατάλληλο για θέαση από άτομα με κινητικές δυσκολίες - Διασφάλιση της ελεύθερης κίνησης των αμαξιδίων στους διαδρόμους ανάμεσα στις προθήκες και τις λοιπές εκθεσιακές κατασκευές με τα κατάλληλα ανοίγματα - Χώροι ή πάγκοι ανάπαυσης - Ερμηνευτικές και εισαγωγικές πινακίδες που μπορούν να αναγνωστούν και από άτομα με προβλήματα όρασης, αφού δίνεται έμφαση στην τυπογραφία τους, το χρώμα και το μέγεθος των γραμμάτων, το ύψος - Ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα και ερμηνευτικά μέσα που απευθύνονται σε αυτές τις ευαίσθητες ομάδες επισκεπτών - Εκπαίδευση προσωπικού για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ.
Λειτουργία
Οι ημέρες και ώρες λειτουργίας του Μουσείου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών θα καθορίζονται ανάλογα με τις ανάγκες των επιμέρους δράσεων.
Όνομα διευθυντή: Μαρία Ρούσσου, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών
Απόφαση Ίδρυσης
ΦΕΚ 3473 (13/9/2019)