Η πολιτιστική κληρονομιά του ΕΚΠΑ είναι εξαιρετικά πλούσια και σημαντική. Στον πυρήνα της βρίσκεται μια ιδιαίτερη κατηγορία μουσείων που άρχισε να διαμορφώνεται από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης του Πανεπιστημίου, με αρχικό της στόχο την σύσταση συλλογών αντικειμένων για διδακτικούς σκοπούς.
Η ιστορία των πανεπιστημιακών μουσείων ξεκινά μόλις ένα χρόνο μετά την ίδρυση του Πανεπιστημίου το 1837, με την συγκρότηση του «Ταμείου Οργάνων» που περιλάμβανε αντικείμενα για την εργαστηριακή διδασκαλία της χειρουργικής και των φυσικομαθηματικών επιστημών. Το Ταμείο αυτό αποτέλεσε στη συνέχεια τον πυρήνα των συλλογών του Μουσείου Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας. Κάποια χρόνια αργότερα, μεταξύ των πρώτων Πανεπιστημιακών Μουσείων συγκαταλέχθηκαν το Φυσιογραφικό (1858), το Βοτανικό (1871), το Ανθρωπολογικό (1886), το Ζωολογικό (1895) και το Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρογραφίας (1908).
Τα Πανεπιστημιακά Μουσεία συνέχισαν να αυξάνονται και να πληθαίνουν τις συλλογές τους καθόλη την διάρκεια του 20ου αιώνα. Η Φιλοσοφική και η Ιατρική Σχολή στεγάζουν πολλά από τα πιο πρόσφατα μουσεία (Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, Παιδείας, Λαογραφίας, Παθολογικής Ανατομικής, Φαρμακολογίας, Φυσιολογίας “Γεώργιος Κοτζιάς”, κ.ά.) ενώ με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων του Πανεπιστημίου ιδρύθηκε και το Μουσείο Ιστορίας. Σήμερα, τα Μουσεία του ΕΚΠΑ συνεχίζουν το διδακτικό τους έργο προσφέροντας πια την δυνατότητα και στους πολίτες να έρθουν σε επαφή με συλλογές μοναδικές στο είδος τους στην Ελλάδα και παγκοσμίως.
Το ενδιαφέρον μονοπάτι που ακολούθησε κάθε μουσείο ξεχωριστά μαρτυρά συγχρόνως την ιστορία της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και επιλεγμένα εκθέματα που μπορείτε να συναντήσετε εδώ αντανακλούν την εντυπωσιακή ποικιλότητα των πανεπιστημιακών συλλογών και των επιστημονικών πεδίων τα οποία υπηρετούν, φωτίζοντας την ιστορία τους και τις μεθοδολογικές τους προσεγγίσεις.