Ταυτότητα
Οι στόχοι του Μουσείου είναι:
Η διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς στον τομέα της Παιδείας και της Εκπαίδευσης. Η έρευνα και μελέτη σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο της Ιστορίας της Παιδείας, της Παιδαγωγικής, της Αγωγής και της Εκπαίδευσης στον ελληνικό χώρο από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας σε σχέση με τα Βαλκάνια, την Ευρώπη και την υφήλιο. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ερευνητικών/εκπαιδευτικών μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων. Η παραγωγή εκπαιδευτικού, επιστημονικού και ερευνητικού υλικού. Η οργάνωση επιστημονικών διαλέξεων, ημερίδων, επιμορφωτικών σεμιναρίων, συμποσίων, συνεδρίων, εκθέσεων και άλλων επιστημονικών εκδηλώσεων. Η ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και των εξωσχολικών φορέων. Η συνεργασία με σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και φορείς της Εκπαίδευσης. Η συνεργασία με άλλα Μουσεία, καθώς και Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Κέντρα σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Ιστορικό
Το Μουσείο της Παιδείας ανήκει στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ιδρύθηκε το 2003 από το Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας και εξυπηρετεί εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες. Το Μουσείο άρχισε να συγκροτείται το 1993 με εισήγηση του Καθηγητή Θεόδωρου Παπακωνσταντίνου, ενώ η μόνιμη έκθεση με θέμα την εξέλιξη της εκπαίδευσης στην Ελλάδα εγκαινιάστηκε το 2004. Από το 2013 λειτουργεί καθημερινά με εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και δραστηριότητες που εκπονούνται παράλληλα με την έκθεση. Ως ακαδημαϊκή δομή επιτελεί ερευνητικό, εκπαιδευτικό, επιμορφωτικό και κοινωνικό έργο στα αντικείμενα της Μουσειοπαιδαγωγικής και της Ιστορίας της Παιδείας.
Ομάδες Κοινού
Μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές Έλληνες και ξένους ερευνητές Ομάδες τρίτης ηλικίας Οικογένειες προσφύγων και μεταναστών Επισκέπτες κάθε ηλικίας.
Συλλογές & Εκθέματα
Στις συλλογές και τα εκθέματα του Μουσείου περιλαμβάνονται:
Προσομοίωση σχολικής τάξης του παρελθόντος: θρανία, μαυροπίνακας, πλάκες και γραφίδες, κουδούνι, σχολική τσάντα, σχολικές ποδιές, πηλίκια. Όργανα γυμναστικής. Μουσικά όργανα. Πρωτότυπα όργανα του Εργαστηρίου Πειραματικής Παιδαγωγικής από τη δεκαετία του 1920: όργανα σωματικών μετρήσεων, όργανα μετρήσεων των αισθημάτων, όργανα ψυχομετρίας. Συλλογή σχολικών εγχειριδίων και βιβλίων που χρονολογούνται από το 1771. Πτυχίο της Μεγάλης του Γένους Σχολής, 1882 Απολυτήριο Γυμνασίου του Ελληνικού Φροντιστηρίου Τραπεζούντος, 1902 Απολυτήριο Ελληνικού Παρθεναγωγίου Μοναστηρίου, 1906 Ενδεικτικό Τρίτης τάξεως Βαρβακείου Λυκείου,1874.
Εκδηλώσεις & Δράσεις
Σχεδιασμός και υλοποίηση εκπαιδευτικών μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων. Εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων. Οργάνωση επιστημονικών συνεδρίων, διαλέξεων, ημερίδων, επιμορφωτικών σεμιναρίων, εκθέσεων και άλλων επιστημονικών εκδηλώσεων. Συμμετοχή σε συλλογικές δράσεις μουσείων. Ξεναγήσεις στις συλλογές του μουσείου.
Προσβασιμότητα
Πρόσβαση για άτομα με κινητικές δυσκολίες.
Λειτουργία
Καθημερινά 09:00 – 13:00
Όνομα διευθυντή: Δημήτριος Φωτεινός, Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδαγωγικού
Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Απόφαση Ίδρυσης
ΦΕΚ 1164/τ.Β/14.08.2003