Ταυτότητα
Σκοπός του Μουσείου είναι η ανάδειξη της ιουδαιοχριστιανικής βιβλικής γραμματείας και παράδοσης στην ιστορία και το παρόν, με έμφαση στη γεωγραφική περιοχή της Εγγύς Ανατολής και ιδιαίτερα της Παλαιστίνης.
Ιστορικό
Το Μουσείο Βιβλικής και Χριστιανικής Αρχαιολογίας και Τέχνης ΕΚΠΑ ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του αειμνήστου Καθηγητή Βασιλείου Βέλλα και λειτουργεί από το 1969.
Ομάδες Κοινού
Απευθύνεται σε φοιτητές και ερευνητές θεολογικών, θρησκειολογικών και εν γένει ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών με ερευνητικά ενδιαφέροντα, τα οποία άπτονται των Βιβλικών και Ιουδαϊκών σπουδών, της Χριστιανικής Αρχαιολογίας και Τέχνης, καθώς και του διαπολιτισμικού βίου της Μεσογείου και της Εγγύς Ανατολής.
Συλλογές & Εκθέματα
Από τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου είναι τα ομοιώματα στηλών των βασιλέων Χαμουραμπί, Σαλμανασσέρ Γ΄ και Μέσα, μακέτες Σκηνής του Μαρτυρίου, Ναού του Σολομώντα και Ναού του Ηρώδη, ομοιώματα ιερέων του Ιουδαϊσμού, ομοιώματα Σταυροφόρων μαχητών και αντίγραφα διάφορων αρχαιολογικών ευρημάτων (σφραγίδων, σκευών, όπλων και ιερών κειμένων) από την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Παλαιστίνης.
Εκδηλώσεις & Δράσεις
Το Μουσείο συμμετέχει σε επιστημονικές και επιμορφωτικές εκδηλώσεις της Θεολογικής Σχολής. Ενδεικτικά: συμμετοχή στο Διεθνές Συνέδριο 2015 της Mediterranean Studies Association (MSA), το οποίο διεξήχθη σε χώρους του κτηρίου της Θεολογικής Σχολής.
Προσβασιμότητα
Το Μουσείο, όπως και η πλειονότητα των χώρων του κτηρίου της Θεολογικής Σχολής είναι προσβάσιμο σε ΑμεΑ. Στις εισόδους και στις εσωτερικές σκάλες του κτηρίου υπάρχει ειδική υποδομή πρόσβασης ΑμεΑ. Η κεντρική θύρα του Μουσείου είναι ευρύχωρη και σε λείο επίπεδο, στοιχείο το οποίο διευκολύνει την πρόσβαση στους χώρους του σε άτομα με κινητικά προβλήματα εν γένει.
Λειτουργία
Το ωράριο λειτουργίας του Μουσείου ακολουθεί το γενικό ωράριο λειτουργίας, καθώς και το ειδικό εορτολόγιο, της Θεολογικής Σχολής.
Όνομα διευθυντή: Χρήστος Γ. Καραγιάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Θεολογίας