Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ελεύθερος χρόνος/Ψυχαγωγία

Δεν γνωρίζουμε πολλά για την καθημερινότητα και την χρήση του ελεύθερου χρόνου από τους πρόσφυγες φοιτητές και φοιτήτριες, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των συλλόγων που είχαν ιδρύσει. Από την άλλη πλευρά, είναι σαφές ότι μοιράζονταν, όπως και οι υπόλοιποι φοιτητές και φοιτήτριες κοινές εμπειρίες καθημερινότητας, στις οποίες κεντρικό ρόλο είχε η Πανεπιστημιακή Λέσχη. Η Λέσχη λειτούργησε από το 1923 με τη συνεργασία της Χριστιανικής Αδελφότητος Νέων και περιλάμβανε μια σειρά από δραστηριότητες (θέατρο, σινεμά, διδασκαλία ξένων γλωσσών, διοργάνωση εκδρομών κ.ά.) με σκοπό την ψυχαγωγία αλλά και τον έλεγχο, συνολικά, των φοιτητών και φοιτητριών και την προστασία τους από τις νεοεισερχόμενες κομμουνιστικές ιδέες. Παράλληλα και στο πλαίσιο της ψυχαγωγίας, αλλά κυρίως της οικονομικής ενίσχυσης των προσφύγων πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από εκδηλώσεις (φιλολογικές εσπερίδες, θεατρικές παραστάσεις και εορτές). Οι εκδηλώσεις αυτές διοργανώνονταν συνήθως από φορείς που απευθύνονταν σε ένα ευρύτερο κοινό με σκοπό την ευαισθητοποίησή του.

 

Το κτήριο της Πανεπιστημιακής Λέσχης επί της οδού Πειραιώς 29, όπου φιλοξένησε πολλές από τις δράσεις υπέρ των προσφύγων φοιτητών και φοιτητριών, ενώ αποτέλεσε και την πρώτη έδρα της προσφυγικής φοιτητικής οργάνωσης «Ένωσις Προσφύγων Φοιτητών», 1923.

 

Φοιτήτριες στο εντευκτήριο της Πανεπιστημιακής Λέσχης, τη δεκαετία του 1920.

Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών, Πανεπιστημιακή Λέσχη 1923-1976, σ. 19.

 

Παράσταση του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής υπέρ των προσφύγων φοιτητών και φοιτητριών στο Βασιλικό Θέατρο με το έργο του Φόρστερ, «Ο Πρίγκηψ φοιτητής» σε διασκευή Γρηγορίου Ξενόπουλου, εφ. Ελεύθερο Βήμα, 11 Νοεμβρίου 1922.

 

Θεατρική παράσταση από φοιτητές στη Λέσχη στη δεκαετία του 1920.

Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών, Πανεπιστημιακή Λέσχη 1923-1976, σ. 20.

 

Διοργάνωση φιλολογικής προεσπερίδας από τον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός υπέρ των προσφύγων της Μικράς Ασίας, 19 Νοεμβρίου 1922.

 

Πρόσκληση του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, προς τον Πρύτανη σε εκδήλωση προς τιμή των ξένων αποστολών για περίθαλψη των προσφύγων, 7 Φεβρουαρίου 1923.

 

 Φοιτητές και φοιτήτριες της Φιλοσοφικής Σχολής σε εκδρομή στα μέσα της δεκαετίας του 1920.

Ιδιωτική Συλλογή Μαίρης Ν. Βέη.

 

Πρόσκληση όλων των άπορων φοιτητών και φοιτητριών στο γραφείο της  Επιτροπής υπέρ των απόρων φοιτητών με την επίδειξη των απαραίτητων πιστοποιητικών, εφ. Αμάλθεια, 26 Μαΐου 1923.

 

Αναφορά στο ανέβασμα της θεατρικής παράστασης «Η δεσποινίς διδάκτωρ» στο Εθνικό Θέατρο, με σκοπό την ενίσχυση των απόρων προσφύγων φοιτητών και υπό την προστασία του Αντιβασιλέα Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη, εφ. Εμπρός, 16 Ιανουαρίου 1924.

 

Παρακολούθηση μαθημάτων ξένων γλωσσών στην Πανεπιστημιακή Λέσχη, τη δεκαετία του 1920.

Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών, Πανεπιστημιακή Λέσχη 1923-1976, σ. 20.

 

Πρωτοχρονιάτικη εορτή στο συσσίτιο των προσφύγων φοιτητών και φοιτητριών με ομιλίες του πρύτανη Σίμου Μενάρδου και των πρόεδρων των φοιτητικών συλλόγων. Αναφορά στη θερμή υποδοχή και ομιλία του Υπουργού Προνοίας, εφ. Ελεύθερο Βήμα, 3 Ιανουαρίου 1926.

 

Στο Λυκαβηττό, παρέα από φοιτητές και φοιτήτριες της Φιλοσοφικής, 20 Μαρτίου 1926.

Ιδιωτική Συλλογή Μαίρης Ν. Βέη.

 

Θεατρική παράσταση στο Θέατρο Απόλλων υπέρ της Ένωσης Προσφύγων Φοιτητών Θρακών και Κωνσταντινουπολιτών με την σύμπραξη του Θεατρικού Φοιτητικού Ομίλου. εφ. Σκριπ, 10 Απριλίου 1926.

 

Οργανωμένη εσπερίδα «Μποέμικη αποκριά» από τον Θεατρικό Φοιτητικό Όμιλο υπό την προστασία της πρυτανείας υπέρ των απόρων προσφύγων φοιτητών, εφ. Σκριπ, 24 Φεβρουαρίου 1927.

 

Φοιτητές σε κατασκήνωση στον Πόρο στα τέλη της δεκαετίας του 1920.

Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών, Πανεπιστημιακή Λέσχη 1923-1976, σ. 20.

 

Παρέα φοιτητών και φοιτητριών σε περίπατο στα τέλη της δεκαετίας του 1920.

Ιδιωτική Συλλογή Μαίρης Ν. Βέη.

 

Φωτογραφία από εκδρομή φοιτητών και φοιτητριών της Φιλοσοφικής Σχολής. Διακρίνονται, καθισμένοι δεξιά, δίπλα στην καθιστή γυναίκα, οι καθηγητές Αδαμάντιος Αδαμαντίου και Νικόλαος Βέης στα τέλη της δεκαετίας του 1920. Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Η συγκρότηση της Ιστορικής Επιστήμης και η διδασκαλία της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1837-1932), ΙΑΕΝ/ΓΓΝΓ – ΙΝΕ/ΕΙΕ, Αθήνα 2006, σ. 509.

 

Φωτογραφία από εκδρομή φοιτητών και φοιτητριών της Φιλοσοφικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη. Διακρίνονται οι καθηγητές Αντώνιος Κεραμόπουλος και Αδαμάντιος Αδαμαντίου καθισμένοι δίπλα στην άδεια καρέκλα, 1929. Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Η συγκρότηση της Ιστορικής Επιστήμης και η διδασκαλία της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1837-1932), ΙΑΕΝ/ΓΓΝΓ – ΙΝΕ/ΕΙΕ, Αθήνα 2006, σ. 509.

 

«1933, Διαβάζω στην Ακρόπολη για πτυχίο με την Τραχανά», Μαίρη Σκουλουδάκη (πάνω δεξιά).

Ιδιωτική Συλλογή Μαίρης Ν. Βέη.