Οι επιστολές που δέχτηκε το Πανεπιστήμιο από πρόσφυγες που επιθυμούσαν να ενταχθούν στο ακαδημαϊκό περιβάλλον είχαν γλαφυρές περιγραφές της κατάστασης που βίωναν κατά τη διάρκεια της Καταστροφής, άλλα και των αποτελεσμάτων που επέφερε αυτή μετέπειτα. Οι περισσότεροι από αυτούς δήλωναν άποροι με πολυμελείς οικογένειες, κατεστραμμένοι ολοσχερώς ψυχικά και οικονομικά. Το Πανεπιστήμιο αναζήτησε χρηματοδότηση τόσο από το υπουργείο παιδείας όσο και από άλλους φορείς για να ενισχύσουν την υποστήριξη προς τους πρόσφυγες φοιτητές. Το πλέον σημαντικό μέτρο σε αυτή την κατεύθυνση ήταν η διοργάνωση συσσιτίων για τους άπορους πρόσφυγες φοιτητές, τα οποία το Πανεπιστήμιο συνδιοργάνωνε με το Πατριωτικό Ίδρυμα Ελληνίδων και την ενίσχυση του Υπουργείου Προνοίας. Αιτήματα προσφύγων για χορηγία δωματίου, εγκρίσεις πιστώσεων, βεβαιώσεις πασχόντων για νοσηλεία, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας προσφύγων φοιτητών για κατάργηση επιδόματος, παράπονα για ελλείψεις στο συσσίτιο και στις παροχές εργαλείων για τα μαθήματα αποτυπώνουν τα προβλήματα της καθημερινής ζωής και της ένταξης των προσφύγων φοιτητών στην κοινωνία της εποχής.
Έκκληση του Πρύτανη Κωνσταντίνου Λούρου προς το Υπουργείο Παιδείας για θεραπεία προσφύγων εκ Σμύρνης και Μικράς Ασίας, 29 Σεπτεμβρίου 1922 (1/2).
Έκκληση του Πρύτανη Κωνσταντίνου Λούρου προς το Υπουργείο Παιδείας για θεραπεία προσφύγων εκ Σμύρνης και Μικράς Ασίας, 29 Σεπτεμβρίου 1922 (2/2).
Επιστολή του Πατριωτικού Συνδέσμου των Ελληνίδων προς το ΕΚΠΑ με τη παράκληση να καταβάλει το ποσό που του αναλογεί για τη χορήγηση συσσιτίου στους πρόσφυγες φοιτητές και φοιτήτριες, διότι ο Σύνδεσμος αδυνατούσε να καλύψει εξ ολοκλήρου τα έξοδα και σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να διακοπεί το συσσίτιο, 3 Νοεμβρίου 1922.
Διαμαρτυρίες των προσφύγων φοιτητών για περικοπή του επιδόματος που τους χορηγείτο από το Υπουργείο Περίθαλψης και διάψευση των πληροφοριών ότι την περίθαλψη για το ακαδημαϊκό έτος 1923-1924 θα αναλάμβανε η Χ.Α.Ν. Αίτημα για αναθεώρηση της απόφασης, εφ. Ελεύθερο Βήμα, 20 Νοεμβρίου 1923.
Επιστολή του Πρύτανη Δημητρίου Παππούλια προς τον Υπουργό Υγιεινής, Πρόνοιας και Αντιλήψεως, Α. Δοξιάδη, με την οποία τον ενημέρωσε ότι ο καθηγητής Δημήτριος Αιγινήτης έθεσε υπέρ των προσφυγικών αναγκών και ιδιαίτερα για την αρωγή προσφύγων φοιτητών το ποσό των 10.000 δρχ., 23 Νοεμβρίου 1923.
Επιστολή του Υπουργείου Υγιεινής, Πρόνοιας και Αντιλήψεως προς τον Νομάρχη Αττικοβοιωτίας σχετικά με τη συγκρότηση επιτροπής με τη συμμετοχή του Πρύτανη και Αντιπρύτανη καθώς και του καθηγητή Ν. Αλιβιζάτου του ΕΚΠΑ για τη διενέργεια εράνων, αλλά και την εξεύρεση των αναγκαίων πόρων για την αποπεράτωση των σπουδών των προσφύγων απόρων φοιτητών και φοιτητριών, 12 Μαΐου 1924.
Επιστολή της Ομοσπονδίας Προσφύγων Φοιτητών προς το ΕΚΠΑ που παρακαλούσε να παραχωρηθεί οίκημα του Πανεπιστημίου για τη στέγαση του υπό ίδρυση συσσιτίου, 20 Αυγούστου 1924. (1/2)
Επιστολή της Ομοσπονδίας Προσφύγων Φοιτητών προς το ΕΚΠΑ που παρακαλούσε να παραχωρηθεί οίκημα του Πανεπιστημίου για τη στέγαση του υπό ίδρυση συσσιτίου, 20 Αυγούστου 1924. (2/2)
Επιστολή του Πρύτανη Δημήτριου Παππούλια προς το Υπουργείο Παιδείας με την οποία γνωστοποιούσε ότι το Πανεπιστήμιο δεν έκανε δεκτή την αίτηση των προσφύγων φοιτητών και φοιτητριών για αγορά οδοντιατρικών εργαλείων, λόγω οικονομικής ανεπάρκειας του Πανεπιστημίου, αλλά και άνισης μεταχείρισης των μη προσφύγων φοιτητών, 30 Σεπτεμβρίου 1924 (1/2).
Επιστολή του Πρύτανη Δημήτριου Παππούλια προς το Υπουργείο Παιδείας με την οποία γνωστοποιούσε ότι το Πανεπιστήμιο δεν έκανε δεκτή την αίτηση των προσφύγων φοιτητών και φοιτητριών για αγορά οδοντιατρικών εργαλείων, λόγω οικονομικής ανεπάρκειας του Πανεπιστημίου, αλλά και άνισης μεταχείρισης των μη προσφύγων φοιτητών, 30 Σεπτεμβρίου 1924 (2/2).
Επιστολή του Πρύτανη Κωνσταντίνου Ζέγγελη προς το Υπουργείο Υγιεινής, Προνοίας και Αντίληψης για την περίθαλψη της Μαρίας Μπέμπη, φοιτήτριας πρόσφυγα του Οδοντιατρικού Σχολείου, 8 Μαΐου 1925 (1/2).
Επιστολή του Πρύτανη Κωνσταντίνου Ζέγγελη προς το Υπουργείο Υγιεινής, Προνοίας και Αντίληψης για την περίθαλψη της Μαρίας Μπέμπη, φοιτήτριας πρόσφυγα του Οδοντιατρικού Σχολείου, 8 Μαΐου 1925 (2/2).
Ανακοίνωση του Υπουργείου Πρόνοιας σχετικά με τις φήμες που κυκλοφορούσαν για την περικοπή των επιδομάτων των προσφύγων φοιτητών. Το Υπουργείο ανακοίνωσε ότι κόπηκε το επίδομα από πενήντα φοιτητές και φοιτήτριες που δεν το είχαν ανάγκη, εφ. Ελεύθερο Βήμα, 21 Σεπτεμβρίου 1925.
Απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου για συνέχιση του επιδόματος και του συσσιτίου σε πρόσφυγες φοιτητές και φοιτήτριες μέχρι το τέλος του ακαδημαϊκού έτους, εφ. Σκριπ, 10 Μαρτίου 1926.
Επιστολή του πρόσφυγα φοιτητή Π. Αντωνιάδη σχετικά με τη διαγραφή των φοιτητών και φοιτητριών που δεν είχαν ανάγκη να βρίσκονται στο συσσίτιο καθώς και την επιτακτική ανάγκη των επιδοτούμενων να δείχνουν την πιστοποίηση τους , ώστε να αποφευχθεί η «διασπάθισις του δημοσίου χρήματος», εφ. Ελεύθερο Βήμα, 4 Απριλίου 1926.
Αίτηση του άπορου πρόσφυγος φοιτητή από την Κωνσταντινούπολη, Ιωάννη Δούκα, για χορήγηση χρηματικού επιδόματος για αποκατάσταση της υγείας του λόγω ακρωτηριασμού του κάτω άκρου όντας ανίκανος για εργασία, 22 Ιουνίου 1926 (1/3).
Αίτηση του άπορου πρόσφυγος φοιτητή από την Κωνσταντινούπολη, Ιωάννη Δούκα, για χορήγηση χρηματικού επιδόματος για αποκατάσταση της υγείας του λόγω ακρωτηριασμού του κάτω άκρου όντας ανίκανος για εργασία, 22 Ιουνίου 1926 (2/3).
Αίτηση του άπορου πρόσφυγος φοιτητή από την Κωνσταντινούπολη, Ιωάννη Δούκα, για χορήγηση χρηματικού επιδόματος για αποκατάσταση της υγείας του λόγω ακρωτηριασμού του κάτω άκρου όντας ανίκανος για εργασία, 22 Ιουνίου 1926 (3/3).
Η Ηλέκτρα Βασιλειάδου, πρόσφυγας φοιτήτρια, ζήτησε χορήγηση δωματίου επί της οδού Χαλκοκονδύλη 13 για να στεγάσει την πολυμελή οικογένειά της, 28 Σεπτεμβρίου 1926.
Κάλεσμα της Ομοσπονδίας Προσφύγων Φοιτητών σε συγκέντρωση στο Προσφυγικό Συσσίτιο μετά από την απόφαση του Υπουργείου να καταργήσει το μηνιαίο εισόδημα στους άπορους πρόσφυγες φοιτητές και φοιτήτριες. Τα αιτήματα της συγκέντρωσης αφορούσαν τη βελτίωση του συσσιτίου, την παροχή επιδόματος στους μη συσσιτούντες, την παροχή βιβλίων πριν τις εξετάσεις και τη στέγαση σε κρατικά οικήματα, εφ. Ριζοσπάστης, 24 Μαρτίου 1927.
Διαμαρτυρία της Ομοσπονδίας Προσφύγων Φοιτητών κατά της απόφασης του Υπουργού Πρόνοιας Μιχάλη Κύρκου, να κλείσει το συσσίτιο, εφ. Εμπρός, 25 Μαρτίου 1927.
Άρθρο για το συσσίτιο των προσφύγων φοιτητών και φοιτητριών στην Πλάκα και την ομιλία του εκπροσώπου του Υπουργείου Πρόνοιας εν όψει της εκλογής νέας επιτροπής συσσιτίου. Στην προσπάθεια να αποτραπεί η ομιλία του, υπήρξαν συμπλοκές, επενέβη η αστυνομία και συνελήφθησαν 2 φοιτήτριες και 5 φοιτητές, εφ. Σκριπ, 27 Μαΐου 1928.
Καταγγελίες για σάπια τρόφιμα και δηλητηριάσεις στο προσφυγικό συσσίτιο. Αντιδράσεις των προσφύγων φοιτητών, εφ. Ριζοσπάστης, 29 Νοεμβρίου 1928.
Ανακοίνωση σχετικά με τη σύγκληση της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την πρόνοια, με θέμα τις εγγραφές και τα δίδακτρα απόρων προσφύγων φοιτητών και φοιτητριών. Αποδοχή από το Υπουργείο Παιδείας της πρότασης για καταβολή του ενός τρίτου των διδάκτρων από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες και των υπόλοιπων δύο τρίτων από το κράτος, εφ. Ελεύθερο Βήμα, 24 Ιανουαρίου 1929.
Βεβαίωση νοσηλείας του πρόσφυγα φοιτητή Μιχαήλ Σιτέ, τελειόφοιτου της Ιατρικής σχολής, για την ανάγκη παραμονής του στο Αρεταίειο Νοσοκομείο για νοσηλεία λόγω «χειρουργικού νοσήματος», 13 Μαρτίου 1929.
Παράκληση της Επιτροπής Συσσιτίου απόρων φοιτητών για αποστολή κατάστασης με τα ονόματα των συσσιτούντων φοιτητών και φοιτητριών για την πανεπιστημιακή τους κατάσταση, προκειμένου να γίνει ο σχετικός έλεγχος, 4 Νοεμβρίου 1929.
Αίτημα του Χαράλαμπου Λεοντίδου, πρόσφυγα από την Τραπεζούντα Πόντου, για την εκ νέου αποστολή τού απολυτηρίου Γυμνασίου, με την κατάθεση εμβάσματος καθώς την πρώτη φορά το ποσό του εμβάσματος με τη συγκατάθεσή του χρησιμοποιήθηκε για την ανέγερση του ανδριάντα του Ιωάννη Καποδίστρια, 19 Νοεμβρίου 1929 (1/3).
Αίτημα του Χαράλαμπου Λεοντίδου, πρόσφυγα από την Τραπεζούντα Πόντου, για την εκ νέου αποστολή τού απολυτηρίου Γυμνασίου, με την κατάθεση εμβάσματος καθώς την πρώτη φορά το ποσό του εμβάσματος με τη συγκατάθεσή του χρησιμοποιήθηκε για την ανέγερση του ανδριάντα του Ιωάννη Καποδίστρια, 19 Νοεμβρίου 1929 (2/3).
Αίτημα του Χαράλαμπου Λεοντίδου, πρόσφυγα από την Τραπεζούντα Πόντου, για την εκ νέου αποστολή τού απολυτηρίου Γυμνασίου, με την κατάθεση εμβάσματος καθώς την πρώτη φορά το ποσό του εμβάσματος με τη συγκατάθεσή του χρησιμοποιήθηκε για την ανέγερση του ανδριάντα του Ιωάννη Καποδίστρια, 19 Νοεμβρίου 1929 (3/3).
Διαμαρτυρία προσφύγων φοιτητών για την αποβολή τους από το προσφυγικό συσσίτιο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας τους για τις εξετάσεις, εφ. Ελεύθερο Βήμα, 15 Μαΐου 1930.
Κατόπιν παράκλησης της πρυτανείας του ΕΚΠΑ το Υπουργείο Πρόνοιας ενέκρινε το ποσό των 102.000 δρχ. για την αγορά βιβλίων για άπορους πρόσφυγες φοιτητές και φοιτήτριες, εφ. Ελεύθερο Βήμα, 7 Σεπτεμβρίου 1931.