Η ενότητα αυτή επικεντρώνεται στην ανασκόπηση της μακράς σχέσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, του πρώτου και μοναδικού έως το 1926 ανώτατου ιδρύματος στην χώρα, µε τον µικρασιατικό ελληνισµό, καθώς και του ρόλου του ως φορέα υποδοχής και περίθαλψης προσφύγων πριν το 1922. Στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και έως τις αρχές του 20ού πρόσφυγες φοιτητές και οι οικογένειες τους από την Κρήτη, την Μακεδονία και την Θράκη, έτυχαν οικονομικής ενίσχυσης από το Πανεπιστήμιο, ενώ η φοίτησή τους στηρίχθηκε και από τους συλλόγους που ιδρύθηκαν εκείνη την εποχή με αυτό τον σκοπό.
Μια άλλη κατηγορία αποτελούν τα τεκμήρια που αφορούν τις σχέσεις του ΕΚΠΑ με φιλεκπαιδευτικούς συλλόγους, αδελφότητες, εκπαιδευτικούς φορείς, βιβλιοθήκες, πρεσβείες και προξενεία στην Οθωμανική αυτοκρατορία και την προσπάθεια ενίσχυσής τους με οικονομικά ποσά, εκδόσεις, καθώς και επιστημονική συνδρομή. Στην αμφίδρομη σχέση του Πανεπιστημίου με τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας περιλαμβάνονται και οι δωρεές ομογενών προς το ΕΚΠΑ αλλά και η διάσωση και μεταφορά δύο προτομών από λευκόλιθο από τα αρχαία τείχη της πόλης της Ταρσού στο Μουσείο της Αρχαιολογικής Εταιρείας επ' ονόματι του Πανεπιστημίου. Ιδιαίτερη μνεία χρήζει η προσπάθεια ίδρυσης ανώτατου ιδρύματος με την επωνυμία Πανεπιστήμιο Σμύρνης, με πρωτοβουλία του Ελευθερίου Βενιζέλου, και με την ευθύνη του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή.
Στην έναρξη λειτουργίας του Πανεπιστημίου Όθωνος, ο Πρύτανης Κ. Σχινάς οριοθέτησε ιδεολογικά και γεωγραφικά το πεδίο δράσης του νεοσύστατου ιδρύματος τονίζοντας την εθνική αποστολή του και τον ρόλο του ως φορέα μετακένωσης, σύμφωνα με την κοραϊκή αντίληψη του ευρωπαϊκού πολιτισμού στην Ανατολή, 3 Μαΐου 1837 (1/4).
Στην έναρξη λειτουργίας του Πανεπιστημίου Όθωνος, ο Πρύτανης Κ. Σχινάς οριοθέτησε ιδεολογικά και γεωγραφικά το πεδίο δράσης του νεοσύστατου ιδρύματος τονίζοντας την εθνική αποστολή του και τον ρόλο του ως φορέα μετακένωσης, σύμφωνα με την κοραϊκή αντίληψη του ευρωπαϊκού πολιτισμού στην Ανατολή, 3 Μαΐου 1837 (2/4).
Στην έναρξη λειτουργίας του Πανεπιστημίου Όθωνος, ο Πρύτανης Κ. Σχινάς οριοθέτησε ιδεολογικά και γεωγραφικά το πεδίο δράσης του νεοσύστατου ιδρύματος τονίζοντας την εθνική αποστολή του και τον ρόλο του ως φορέα μετακένωσης, σύμφωνα με την κοραϊκή αντίληψη του ευρωπαϊκού πολιτισμού στην Ανατολή, 3 Μαΐου 1837 (3/4).
Στην έναρξη λειτουργίας του Πανεπιστημίου Όθωνος, ο Πρύτανης Κ. Σχινάς οριοθέτησε ιδεολογικά και γεωγραφικά το πεδίο δράσης του νεοσύστατου ιδρύματος τονίζοντας την εθνική αποστολή του και τον ρόλο του ως φορέα μετακένωσης, σύμφωνα με την κοραϊκή αντίληψη του ευρωπαϊκού πολιτισμού στην Ανατολή, 3 Μαΐου 1837 (4/4).
Επιστολή της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος για την αποστολή χρηματικού ποσού 5.623 δρχ. με εντολή του Πανεπιστημίου προς την Κεντρική Επιτροπή Κρητών και την Επιτροπή των Κυριών των συλλεγουσών χρ. συνδρομάς υπέρ των προσφύγων κρητικών οικογενειών, 2 Νοεμβρίου 1866.
Ευχαριστήρια επιστολή της υπέρ των προσφύγων Κρητών Επιτροπής για την προσφορά του ποσού των 500 δρχ. Μεταξύ όσων υπέγραψαν την επιστολή είναι οι κυρίες Κ. Καλλιφρονά, Ε. Ζαΐμη, Φ. Α. Κουντουριώτη, μέλη γνωστών οικογενειών της εποχής, 19 Οκτωβρίου 1866.
Επιστολή του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών προς τον Πρόεδρο της προς περίθαλψη των Προσφύγων Κρητών Επιτροπής σχετικά με την παραχώρηση του ποσού των 1000 δρχ. στους πρόσφυγες Κρήτες από τον βραβευθέντα στον Βουτσιναίο ποιητικό διαγωνισμό του 1868 συγγραφέα της κωμωδίας «Ο Λοχαγός της Εθνοφυλακής». Ο συγγραφέας -πρόκειται για τον Άγγελο Βλάχο (1838-1920)-, ήθελε να παραμείνει ανώνυμος, 5 Μαΐου 1868.
Αίτημα πρόσφυγα από την Κρήτη για αναβολή της εξώσεώς του από οικία του Πανεπιστημίου, όπου κατοικούσε, στην οδό Αγ. Ειρήνης, 25 Αυγούστου 1869 (1/2).
Αίτημα πρόσφυγα από την Κρήτη για αναβολή της εξώσεώς του από οικία του Πανεπιστημίου, όπου κατοικούσε, στην οδό Αγ. Ειρήνης, 25 Αυγούστου 1869 (2/2).
Επιστολή-αναγγελία ίδρυσης Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Βοδενών προς τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και αίτημα για υλική και ηθική βοήθεια, 12 Μαρτίου 1873.
Ο Πρύτανης διαβίβασε την επιστολή στους καθηγητές και ζητούσε από αυτούς την επιλογή βιβλίων και την αποστολή τους στην Πρυτανεία προκειμένου να δοθούν στον Σύλλογο. Οι καθηγητές σημείωσαν τα βιβλία και υπέγραψαν, 14 Μαρτίου 1873 (1/2) .
Ο Πρύτανης διαβίβασε την επιστολή στους καθηγητές και ζητούσε από αυτούς την επιλογή βιβλίων και την αποστολή τους στην Πρυτανεία προκειμένου να δοθούν στον Σύλλογο. Οι καθηγητές σημείωσαν τα βιβλία και υπέγραψαν, 14 Μαρτίου 1873 (2/2).
Επιστολή της Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητας Χαλκιδικής προς τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών σχετικά με τη σύσταση τριών σχολείων (Ελληνικού, Δημοτικού και Νηπιαγωγείου) και αίτημα για αποστολή βιβλίων, 25 Αυγούστου 1873.
Απόφαση Πρύτανη με έγγραφο προς τον λογιστή του Πανεπιστημίου για αποστολή αντιτύπων βιβλίων, που ήταν «χρήσιμα εις τα σχολεία της πατρίδος» στον Επίτροπο της Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητας Χαλκιδικής, 25 Αυγούστου 1873.
Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου προς τον Διευθυντή του Γραφείου της Περιθάλψεως των Προσφύγων σχετικά με το αίτημα της Επιτροπής Περιθάλψεως Προσφύγων για μείωση του ενοικίου της οικίας του Πανεπιστημίου που κατέβαλε, 31 Μαρτίου 1907.
Επιστολή του Κεντρικού Μακεδονικού Συλλόγου προς τον Πρύτανη για την πιστοποίηση της απορίας του Μελχισεδέκ Μακρή και ως εκ τούτου της δωρεάν εγγραφής του στο Πανεπιστήμιο, 3 Μαΐου 1910.
To Υπουργείο Εξωτερικών διαβίβασε την επιστολή του Υποπρόξενου της Ελλάδας στην Αττάλεια με συνημμένο πίνακα συνδρομών υπέρ του Παν/μίου στο Υπουργείο Παιδείας και τον Πρύτανη του Εθνικού Πανεπιστημίου Αθηνών, 18 Αυγούστου 1864.
Συνημμένος πίνακας συνδρομών από το Υποπροξενείο της Ελλάδας στην Αττάλεια υπέρ του Παν/μίου Αθηνών, 18 Αυγούστου 1864 (1/2).
Συνημμένος πίνακας συνδρομών από το Υποπροξενείο της Ελλάδας στην Αττάλεια υπέρ του Παν/μίου Αθηνών, 18 Αυγούστου 1864 (2/2).
Ο Αλέξανδρος Ρίζος-Ραγκαβής, πρέσβυς της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη σε επιστολή του προς το Υπουργείο των Εξωτερικών δήλωνε την επιθυμία της θείας του Κ. Καραθεοδωρή, της Λουκίας Καραθεοδωρή (1812-1884), να προβεί σε δωρεά υπέρ του Πανεπιστημίου, 4 Αυγούστου 1870.
Επιστολή της Λουκίας Καραθεοδωρή, η οποία από «φιλογένεια κινούμενη» δώρισε στην Εθνική Βιβλιοθήκη δέκα (10) κιβώτια με βιβλία από τη βιβλιοθήκη του «μακαρίτη συζύγου της και σοφού» Στέφανου Καραθεοδωρή (Βοσνοχώρι 1789- Κωνσταντινούπολη 1867), προσωπικού ιατρού του σουλτάνου Μαχμούτ Β, 4 Αυγούστου 1870.
Επιστολή του Πρύτανη προς το Υπουργείο των Εκκλησιαστικών και της Δημόσιας Εκπαιδεύσεως για την παραλαβή δέκα (10) κιβωτίων με βιβλία από τη δωρεά της Λουκίας Καραθεοδωρή, τα οποία παρεδόθησαν στον Έφορο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, 4 Αυγούστου 1870.
Επιστολή της Εφορείας της Ευαγγελικής Σχολής προς τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου με την αποστολή αντιτύπου του συγγράμματος Δοκίμιο Ιστορίας της Ελληνικής Γλώσσης του Δ. Μαυροφρύδη, το οποίο βραβεύτηκε στο Τσοκάνειο Διαγώνισμα και παράκληση για συνδρομές με σκοπό την έκδοσή του, 20 Απριλίου 1872.
Επιστολή – Πρόσκληση της Επιτροπής Εμψυχώσεως Εθνικής Βιομηχανίας του Υπουργείου Εσωτερικών προς το Πανεπιστήμιο για συμμετοχή του στην Παγκόσµια Έκθεση της Βιέννης (1873) με πρότυπα σχέδια και ιχνογραφήματα των αρχιτεκτονικών έργων των νεότερων χρόνων. Η επιδηµία χολέρας που έπληξε την πόλη από τον Ιούλιο µέχρι τον Σεπτέµβριο ματαίωσε τα σχέδια των διοργανωτών, 28 Ιουλίου 1872 (1/3).
Επιστολή – Πρόσκληση της Επιτροπής Εμψυχώσεως Εθνικής Βιομηχανίας του Υπουργείου Εσωτερικών προς το Πανεπιστήμιο για συμμετοχή του στην Παγκόσµια Έκθεση της Βιέννης (1873) με πρότυπα σχέδια και ιχνογραφήματα των αρχιτεκτονικών έργων των νεότερων χρόνων. Η επιδηµία χολέρας που έπληξε την πόλη από τον Ιούλιο µέχρι τον Σεπτέµβριο ματαίωσε τα σχέδια των διοργανωτών, 28 Ιουλίου 1872 (2/3).
Επιστολή – Πρόσκληση της Επιτροπής Εμψυχώσεως Εθνικής Βιομηχανίας του Υπουργείου Εσωτερικών προς το Πανεπιστήμιο για συμμετοχή του στην Παγκόσµια Έκθεση της Βιέννης (1873) με πρότυπα σχέδια και ιχνογραφήματα των αρχιτεκτονικών έργων των νεότερων χρόνων. Η επιδηµία χολέρας που έπληξε την πόλη από τον Ιούλιο µέχρι τον Σεπτέµβριο ματαίωσε τα σχέδια των διοργανωτών, 28 Ιουλίου 1872 (3/3).
Ο Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Όμηρος (πρώην «Αναγνωστήριο Σμύρνης») σε επιστολή του προς τον Πρύτανη παρακαλούσε για την αποστολή βιβλίων επικαλούμενο και τον Προϊστάμενο της Πρυτανείας, Γκίκα Δοκό (1806-1888), αγωνιστή της Επανάστασης του 1821, που αγωνιζόταν για την «πνευματική προαγωγή του έθνους», 5 Δεκεμβρίου 1872 (1/3).
Ο Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Όμηρος (πρώην «Αναγνωστήριο Σμύρνης») σε επιστολή του προς τον Πρύτανη παρακαλούσε για την αποστολή βιβλίων επικαλούμενο και τον Προϊστάμενο της Πρυτανείας, Γκίκα Δοκό (1806-1888), αγωνιστή της Επανάστασης του 1821, που αγωνιζόταν για την «πνευματική προαγωγή του έθνους», 5 Δεκεμβρίου 1872 (2/3).
Ο Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Όμηρος (πρώην «Αναγνωστήριο Σμύρνης») σε επιστολή του προς τον Πρύτανη παρακαλούσε για την αποστολή βιβλίων επικαλούμενο και τον Προϊστάμενο της Πρυτανείας, Γκίκα Δοκό (1806-1888), αγωνιστή της Επανάστασης του 1821, που αγωνιζόταν για την «πνευματική προαγωγή του έθνους», 5 Δεκεμβρίου 1872 (3/3).
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Αρχαιολογικής Εταιρείας παρακαλούσε για τη μεταφορά δύο προτομών από λευκόλιθο από τα αρχαία τείχη της πόλης της Ταρσού στο Μουσείο της Αρχαιολογικής Εταιρείας επ' ονόματι του Πανεπιστημίου, 17 Ιουλίου 1873.
Στην απάντησή της, η Αρχαιολογική Εταιρεία απολογείτο για την αργοπορημένη απάντηση και επιβεβαίωνε τη μεταφορά και την καταγραφή των προτομών στον κατάλογο του Μουσείου της, 22 Απριλίου 1874.
Ο Ελληνικός Φιλολογικός Σύλλογος Κωνσταντινουπόλεως σε επιστολή του προς τον Πρύτανη και με συνημμένη την επιστολή του Χ. Ζωγράφου (01/01/1874) ανακοίνωνε την χορηγία του τελευταίου στον Σύλλογο. Η χορηγία ανερχόταν στο ποσό των 450 οθωμανικών λιρών κατά έτος επί 15ετία για βραβεία σε εκδόσεις Ελλήνων συγγραφέων, 28 Φεβρουαρίου 1874 (1/4).
Ο Ελληνικός Φιλολογικός Σύλλογος Κωνσταντινουπόλεως σε επιστολή του προς τον Πρύτανη και με συνημμένη την επιστολή του Χ. Ζωγράφου (01/01/1874) ανακοίνωνε την χορηγία του τελευταίου στον Σύλλογο. Η χορηγία ανερχόταν στο ποσό των 450 οθωμανικών λιρών κατά έτος επί 15ετία για βραβεία σε εκδόσεις Ελλήνων συγγραφέων, 28 Φεβρουαρίου 1874 (2/4).
Ο Ελληνικός Φιλολογικός Σύλλογος Κωνσταντινουπόλεως σε επιστολή του προς τον Πρύτανη και με συνημμένη την επιστολή του Χ. Ζωγράφου (01/01/1874) ανακοίνωνε την χορηγία του τελευταίου στον Σύλλογο. Η χορηγία ανερχόταν στο ποσό των 450 οθωμανικών λιρών κατά έτος επί 15ετία για βραβεία σε εκδόσεις Ελλήνων συγγραφέων, 28 Φεβρουαρίου 1874 (3/4).
Ο Ελληνικός Φιλολογικός Σύλλογος Κωνσταντινουπόλεως σε επιστολή του προς τον Πρύτανη και με συνημμένη την επιστολή του Χ. Ζωγράφου (01/01/1874) ανακοίνωνε την χορηγία του τελευταίου στον Σύλλογο. Η χορηγία ανερχόταν στο ποσό των 450 οθωμανικών λιρών κατά έτος επί 15ετία για βραβεία σε εκδόσεις Ελλήνων συγγραφέων, 28 Φεβρουαρίου 1874 (4/4).
Η Εκπαιδευτική Καππαδοκική Αδελφότητα σε επιστολή της προς τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου διατύπωνε αίτημα για την προκήρυξη διαγωνισμού με σκοπό την συγγραφή συγγράμματος με θέμα τη Μικρά Ασία και την Καππαδοκία, 15 Φεβρουαρίου 1874 (1/3).
Η Εκπαιδευτική Καππαδοκική Αδελφότητα σε επιστολή της προς τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου διατύπωνε αίτημα για την προκήρυξη διαγωνισμού με σκοπό την συγγραφή συγγράμματος με θέμα τη Μικρά Ασία και την Καππαδοκία, 15 Φεβρουαρίου 1874 (2/3).
Η Εκπαιδευτική Καππαδοκική Αδελφότητα σε επιστολή της προς τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου διατύπωνε αίτημα για την προκήρυξη διαγωνισμού με σκοπό την συγγραφή συγγράμματος με θέμα τη Μικρά Ασία και την Καππαδοκία, 15 Φεβρουαρίου 1874 (3/3).
Η θετική απάντηση του Πανεπιστημίου στο αίτημα της Εκπαιδευτικής Καππαδοκικής Αδελφότητας, 27 Μαΐου 1874 (1/2).
Η θετική απάντηση του Πανεπιστημίου στο αίτημα της Εκπαιδευτικής Καππαδοκικής Αδελφότητας, 27 Μαΐου 1874 (2/2).
Ο Πρόεδρος της εν Κων/λει Ελληνικής Φιλομούσου Εταιρείας «Η Παλλάς» Ν. Ζαρίφης περιέγραφε τις δυσκολίες της εκπαιδευτικής κατάστασης και απηύθυνε αίτημα για χρηματική συνδρομή και δωρεά βιβλίων, 26 Απριλίου 1874 (1/3).
Ο Πρόεδρος της εν Κων/λει Ελληνικής Φιλομούσου Εταιρείας «Η Παλλάς» Ν. Ζαρίφης περιέγραφε τις δυσκολίες της εκπαιδευτικής κατάστασης και απηύθυνε αίτημα για χρηματική συνδρομή και δωρεά βιβλίων, 26 Απριλίου 1874 (2/3).
Ο Πρόεδρος της εν Κων/λει Ελληνικής Φιλομούσου Εταιρείας «Η Παλλάς» Ν. Ζαρίφης περιέγραφε τις δυσκολίες της εκπαιδευτικής κατάστασης και απηύθυνε αίτημα για χρηματική συνδρομή και δωρεά βιβλίων, 26 Απριλίου 1874 (3/3).
Η Ελληνική Εταιρία Φιλουμούσων εν Υψωμαθείοις Κωνσταντινουπόλεως απέστειλε ευχαριστήρια επιστολή προς την Πρυτανεία για την υποστήριξη του ελληνισμού μέσω της αποστολής βιβλίων, 13 Φεβρουαρίου 1879.
O Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Νιόβη σε επιστολή του προς τον Πρύτανη του περιέγραφε την κατάσταση της εκπαίδευσης στη Μικρά Ασία, 27 Σεπτεμβρίου 1879 (1/3).
O Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Νιόβη σε επιστολή του προς τον Πρύτανη του περιέγραφε την κατάσταση της εκπαίδευσης στη Μικρά Ασία, 27 Σεπτεμβρίου 1879 (2/3).
O Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Νιόβη σε επιστολή του προς τον Πρύτανη του περιέγραφε την κατάσταση της εκπαίδευσης στη Μικρά Ασία, 27 Σεπτεμβρίου 1879 (3/3).
Ο Γεν. Πρόξενος Διευθυντής του εμπορικού γραφείου της ελληνικής πρεσβείας, Α. Μαθιουδάκης, γνωστοποιούσε την επιθυμία του ιατρού από την Κωνσταντινούπολη, Αλέξανδρου Σχινά, να προσφέρει τη Βιβλιοθήκη του και τα ιατρικά του εργαλεία στο Πανεπιστήμιο με συνημμένη την επιστολή της κόρης του Πολυξένης Σχινά, 19 Οκτωβρίου 1879 (1/2).
Ο Γεν. Πρόξενος Διευθυντής του εμπορικού γραφείου της ελληνικής πρεσβείας, Α. Μαθιουδάκης, γνωστοποιούσε την επιθυμία του ιατρού από την Κωνσταντινούπολη, Αλέξανδρου Σχινά, να προσφέρει τη Βιβλιοθήκη του και τα ιατρικά του εργαλεία στο Πανεπιστήμιο με συνημμένη την επιστολή της κόρης του Πολυξένης Σχινά, 19 Οκτωβρίου 1879 (2/2).
Επιστολή της κόρης του Σχινά, Πολυξένης, προς τον Γενικό Πρόξενο Δειυθυντή του εμπορικού γραφείου της ελληνικής πρεσβείας, Α. Μαθιουδάκη, 19 Οκτωβρίου 1879.
Αίτημα της Θεολογικής Σχολής προς τον Πρύτανη για συνδρομή στη Θεολογική Σχολή Χάλκης με το ποσό των 1000 δραχμών, 15 Μαρτίου 1882.
Επιστολή – έκκληση του εν Ελλάδι Έξαρχου του Παναγίου Τάφου Αρχιμανδρίτη Γερμανού προς τον Πρύτανη για συνδρομή στη Θεολογική Σχολή Ιεροσολύμων, 13 Απριλίου 1882 (1/2).
Επιστολή – έκκληση του εν Ελλάδι Έξαρχου του Παναγίου Τάφου Αρχιμανδρίτη Γερμανού προς τον Πρύτανη για συνδρομή στη Θεολογική Σχολή Ιεροσολύμων, 13 Απριλίου 1882 (2/2).
Ο Αντιπρόσωπος της Επαρχίας Κρήνης (ή Τσεσμέ) Αριστοτέλης Ιωαννίδης σε επιστολή του προς τον Πρύτανη γνωστοποιούσε τις συμφορές και καταστροφές που υπέστησαν οι Χριστιανοί στην Κρήνη και επικαλείτο τη συνδρομή του Πανεπιστημίου, 27 Ιανουαρίου 1884.
Έγγραφο του Πανεπιστημίου προς το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με την έγκριση της χορήγησης του ποσού των 500 δρχ. προς ενίσχυση των φιλανθρωπικών καταστημάτων στην Κωνσταντινούπολη, 19 Μαρτίου 1885.
Έγκριση του Υπουργείου Παιδείας για τη χορήγηση του ποσού των 500 δρχ. προς ενίσχυση των φιλανθρωπικών καταστημάτων στην Κωνσταντινούπολη, 30 Μαρτίου 1885.
Ευχαριστήρια επιστολή της Επιτροπής επί των κιβωτίων των Εθνικών Φιλανθρωπικών Καταστημάτων προς τον Πρύτανη για τη συνδρομή των 500 δρχ., 22 Απρίλιου 1885 (1/2).
Ευχαριστήρια επιστολή της Επιτροπής επί των κιβωτίων των Εθνικών Φιλανθρωπικών Καταστημάτων προς τον Πρύτανη για τη συνδρομή των 500 δρχ., 22 Απριλίου 1885 (2/2).
Αίτημα του Γυμνασιάρχη της Ευαγγελικής Σχολής, Αρ. Στεργιογλίδη, προς τον Πρύτανη για αποστολή βιβλίων, 12 Οκτωβρίου 1885.
Απαντητική επιστολή Πρύτανη και αποστολή βιβλίων με συνημμένο κατάλογο αυτών, 26 Νοεμβρίου 1885 (1/4).
Απαντητική επιστολή Πρύτανη και αποστολή βιβλίων με συνημμένο κατάλογο αυτών, 26 Νοεμβρίου 1885 (2/4).
Απαντητική επιστολή Πρύτανη και αποστολή βιβλίων με συνημμένο κατάλογο αυτών, 26 Νοεμβρίου 1885 (3/4).
Απαντητική επιστολή Πρύτανη και αποστολή βιβλίων με συνημμένο κατάλογο αυτών, 26 Νοεμβρίου 1885 (4/4).
Ευχαριστήρια επιστολή του ιδίου, προς τον Πρύτανη για τα βιβλία που εστάλησαν, με την παράκληση να συνεχισθεί η βοήθεια προς τη Σχολή, Φεβρουάριος 1886.
Επιστολή της Εφορείας της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης προς τον Πρύτανη για την κενή θέση του Γυμνασιάρχη με τη παράκληση της υπόδειξης προσώπων που διέθεταν τα κατάλληλα προσόντα, 11 Ιουλίου 1892.
Απάντηση της Πρυτανείας, η οποία πρότεινε για τη θέση του Γυμνασιάρχη Ευαγγελικής Σχολής τον Γεώργιο Ζολώτα (Γυμνασιάρχη Χίου), 3 Αυγούστου 1892 (1/3).
Απάντηση της Πρυτανείας, η οποία πρότεινε για τη θέση του Γυμνασιάρχη Ευαγγελικής Σχολής τον Γεώργιο Ζολώτα (Γυμνασιάρχη Χίου), 3 Αυγούστου 1892 (2/3).
Απάντηση της Πρυτανείας, η οποία πρότεινε για τη θέση του Γυμνασιάρχη Ευαγγελικής Σχολής τον Γεώργιο Ζολώτα (Γυμνασιάρχη Χίου), 3 Αυγούστου 1892 (3/3).
Μέλη της Επιτροπής της Βιβλιοθήκης των Εκπαιδευτικών Καταστημάτων Χαλκηδόνας σε επιστολή τους προς τον Πρύτανη απηύθυναν παράκληση για συμβολή στην ίδρυση Ελληνικής Βιβλιοθήκης, 18 Οκτωβρίου 1900 (1/2).
Μέλη της Επιτροπής της Βιβλιοθήκης των Εκπαιδευτικών Καταστημάτων Χαλκηδόνας σε επιστολή τους προς τον Πρύτανη απηύθυναν παράκληση για συμβολή στην ίδρυση Ελληνικής Βιβλιοθήκης, 18 Οκτωβρίου 1900 (2/2).
Eυχαριστήρια επιστολή της Επιτροπής της Βιβλιοθήκης των Εκπαιδευτικών Καταστημάτων Χαλκηδόνας για την πολύτιμη αρωγή του Πανεπιστημίου, 27 Νοεμβρίου 1900 (1/2).
Eυχαριστήρια επιστολή της Επιτροπής της Βιβλιοθήκης των Εκπαιδευτικών Καταστημάτων Χαλκηδόνας για την πολύτιμη αρωγή του Πανεπιστημίου, 27 Νοεμβρίου 1900 (2/2).
Αναγγελία ίδρυσης του Συνδέσμου των εκ των εκδιωχθεισών Επαρχιών της Μικράς Ασίας Σπουδαστών με την υπ' αριθμ. 2368 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών καθώς και το Καταστατικό του Συνδέσμου, 24 Οκτωβρίου 1918.
Επιστολή - διαμαρτυρία του Συλλόγου Οργάνωσις των εκ Τουρκίας φοιτητών για τους διωγμούς κατά του αλύτρωτου Ελληνισμού και «την παραβίαση παντός θείου και ανθρωπίνου νόμου», 1 Δεκεμβρίου 1918.
Αίτημα του Διοικητή Τοπογραφικής Μοίρας της Χαρτογραφικής Υπηρεσίας Στρατού για αποστολή χάρτη αρχαιολογικού-ιστορικού περιεχομένου ή λεξικού ή σχετικού κειμένου με σκοπό να προσδώσουν την αρχαία ελληνική μορφή στον χάρτη της κατεχόμενης ζώνης της Μικράς Ασίας και να γίνει εξελληνισμός των τοπικών τοπωνυμίων συνοικισμών, ποταμών κλπ., 10 Απριλίου 1920.
Το Ιωνικό Πανεπιστήμιο Σμύρνης, ιδρύθηκε το 1920 με πρωτοβουλία του Ελευθερίου Βενιζέλου, και υπό τη διεύθυνση του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή. Ως έμβλημά του είχε επιλεγεί η φράση «ΦΩΣ ΕΞ ΑΝΑΤΟΛΩΝ», 1921 (1/2).
Ψηφιακή συλλογή Μουσείου Ιστορίας ΕΚΠΑ
Το Ιωνικό Πανεπιστήμιο Σμύρνης, ιδρύθηκε το 1920 με πρωτοβουλία του Ελευθερίου Βενιζέλου, και υπό τη διεύθυνση του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή,. Ως έμβλημά του είχε επιλεγεί η φράση «ΦΩΣ ΕΞ ΑΝΑΤΟΛΩΝ», 1921 (2/2).
Ψηφιακή συλλογή Μουσείου Ιστορίας ΕΚΠΑ
Αρχιτεκτονικό σχέδιο/κάτοψη του Πανεπιστημίου Σμύρνης που φέρει τη σφραγίδα της εταιρείας «Zelder & Plathen, Μöbel Fabrik».
Ψηφιακή συλλογή Μουσείου Ιστορίας ΕΚΠΑ